Burgemeester Buma sluit bedrijfspanden in Vlietzone wegens overtreding Opiumwet

4 maanden geleden gepubliceerd

Op 27 februari 2024 heeft burgemeester Buma twee bedrijfspanden aan het Zuidvliet en een achterliggende loods in Leeuwarden gesloten. De sluiting volgt na een overtreding van de Opiumwet.

Ontdekking dankzij Meld Misdaad Anoniem

Een tip via Meld Misdaad Anoniem (MMA) leidde de politie op 28 november 2023 naar de panden. Bij het binnentreden van het pand aan de voorzijde ontdekte de politie een interne doorgang naar de achterliggende loods. Daar troffen zij een grote hennepkwekerij aan met ruim 550 hennepplanten. Het andere pand werd gebruikt voor transport en opslag in het kader van deze kwekerij.

Handhavingsbeleid in actie

De panden zijn voor een periode van drie maanden gesloten. Dit soort sluitingen zijn een voorbeeld van het handhavingsbeleid van de gemeente Leeuwarden. Het beleid is gericht op het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van drugsgerelateerde onveiligheid en overlast voor omwonenden. Samen met de Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werkt de gemeente hard om illegale drugshandel aan te pakken.

Tot nu toe heeft burgemeester Buma in 2024 al drie keer gebruik gemaakt van deze bevoegdheid om panden te sluiten in verband met drugsgerelateerde activiteiten.