900 leerlingen uit Leeuwarden leggen Praktisch Verkeersexamen af

3 maanden geleden gepubliceerd

In april starten 900 leerlingen uit de gemeente Leeuwarden aan het Praktisch Verkeersexamen. De aftrap wordt gegeven op 3 april, waarbij 255 leerlingen uit groep 7 en 8 van de Albertine Agnesbasisschool beginnen met het examen. Wethouder Evert Stellingwerf geeft het startsein voor deze belangrijke gebeurtenis.

Belang van het Verkeersexamen

Wethouder Evert Stellingwerf benadrukt het belang van het Praktisch Verkeersexamen: “Fietsers hebben een verantwoordelijkheid als deelnemer in het verkeer. Daarom is het Theoretisch en Praktisch Verkeersexamen voor kinderen belangrijk zodat ze zelfstandig veilig kunnen deelnemen in het verkeer.”

Het Praktisch Verkeersexamen

Voordat de leerlingen aan het examen beginnen, wordt eerst hun fiets gecontroleerd. Vervolgens begint elke leerling individueel aan de examenroute. De route is aangegeven met gele pijlen op de weg. Tijdens de route voeren de leerlingen verschillende handelingen uit. Ze moeten bijvoorbeeld achterom kijken als ze links willen afslaan en voorrang geven waar dat moet. Om te slagen moeten de leerlingen minimaal 80% van de handelingen correct uitvoeren.

Verkeersdiploma

Leerlingen die slagen voor het examen en ook hun theoretisch Verkeersexamen hebben gehaald, ontvangen het VVN Verkeersdiploma.

Examenperiode

De examens zijn verdeeld over 6 dagen. Ze vinden plaats op 3 en 4 april in Leeuwarden West, 9 april in Stiens, 10 en 11 april in Leeuwarden Oost en 12 april in Grou.

Wethouder Evert Stellingwerf zal het startsein geven voor het Praktisch Verkeersexamen en samen met een vrijwilliger van VNN de eerste fietsen keuren.