Eerste groep kinderen speelt Democracity in het Stadhuis van Leeuwarden

4 maanden geleden gepubliceerd

Op woensdag 3 april 2024 speelde de eerste groep kinderen uit de groepen 7 en 8 van de Prof. Wassenberghskoalle uit Lekkum het spel Democracity in het Stadhuis van de gemeente Leeuwarden.

Democracity: een educatief spel

Democracity is een educatief spel waarin kinderen democratische besluitvorming leren door samen een stad te bouwen. Het spel begint met een stad die alleen uit woonhuizen bestaat. Er is niets te doen en er zijn geen voorzieningen. In groepjes besluiten de kinderen democratisch welke gebouwen en voorzieningen er in de stad gebouwd moeten worden. Het spel is ontwikkeld door ProDemos - Huis voor democratie en rechtsstaat voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs.

Open deuren voor scholen

De gemeenteraad van Leeuwarden wil de deuren van het Stadhuis openzetten voor alle IKC’s en scholen in de gemeente. Ze vindt het belangrijk om een band op te bouwen met jonge burgers. Daarnaast biedt het basisonderwijs een aantrekkelijke manier om aandacht te geven aan democratisch burgerschap. In 2024 zullen ten minste 10 groepen het spel in het Stadhuis komen spelen. Het plan is om ieder jaar een aantal groepen de kans te bieden om mee te doen.

Democracity bij de Dag van de Kinderraad

Vanaf 2025 zal Democracity ook onderdeel worden van de Dag van de Kinderraad. Scholen die willen deelnemen aan het spel kunnen contact opnemen met de griffie van de gemeenteraad.