Burgemeester Buma sluit twee woningen in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet

5 maanden geleden gepubliceerd

Op donderdag 29 februari 2024 heeft burgemeester Buma twee panden in Leeuwarden gesloten vanwege overtreding van de Opiumwet. Het gaat om een woning aan de Telemannstraat en een woning aan het Zenegroen. Beide woningen zullen voor een periode van drie maanden gesloten blijven.

Ontdekking van hennepkwekerijen

De sluiting komt na de ontdekking van hennepkwekerijen in beide woningen. Op 9 januari 2024 vond de politie, na een melding via Meld Misdaad Anoniem en onderzoek ter plaatse, een hennepkwekerij in de woning aan het Zenegroen. Er stonden 207 gerooide hennepplanten en er werd 235 gram hennep aangetroffen. De stroom werd illegaal afgetapt.

Eveneens na een melding, trof de politie op 18 januari 2024 een hennepkwekerij aan in een woning aan de Telemannstraat. Hier vond de politie 650 hennepplanten en werd er wederom illegaal stroom afgetapt.

Handhavingsbeleid en samenwerking

Sluitingen zoals deze zijn een uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden. Het doel van dit beleid is het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van drugsgerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden. De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om illegale drugshandel tegen te gaan.

In 2024 heeft de burgemeester, met de sluiting van deze panden meegerekend, tot nu toe zes keer gebruik gemaakt van deze bevoegdheid.