Documentaire belicht zoektocht naar werk onder statushouders in Fryslân

5 maanden geleden gepubliceerd

Een nieuwe serie van Omrop Fryslân, genaamd ‘Fan binnenút’, duikt dieper in het onderwerp van statushouders die op zoek zijn naar werk in Fryslân. Ondanks een grote behoefte aan nieuwe werknemers op de arbeidsmarkt, lukt het veel statushouders niet om een baan te vinden. Programmamaker Miranda Werkman volgt in deze serie een groep statushouders die in 2023 intensief zijn gecoacht en begeleid.

Newcommers Summerschool

Het programma Newcommers Summerschool, gefinancierd door Fryslân Werkt en uitgevoerd door loopbaancoaches van Xpressy, heeft als doel het talent van statushouders goed in beeld te brengen. “We hopen dat meer werkgevers de deuren voor hen openzetten”, zegt Abel Reitsma, voorzitter van Fryslân Werkt.

Van de twaalf deelnemers aan het programma hebben elf inmiddels betaald werk gevonden. De serie ‘Fan binnenút’ toont de weg van deze statushouders naar werk, en zoekt naar antwoorden waarom de vraag naar arbeid en het aanbod van deze nieuwe Friezen niet bij elkaar komen.

Achtergrond van de statushouders

De serie gaat ook dieper in op de persoonlijke verhalen van de statushouders. Miranda Werkman gaat op zoek naar de achtergronden van de deelnemers aan het programma, zoals Milad, Ahmad, Danait, Hyam en Jawad. Ze wil weten wat ze hebben meegemaakt en hoe ze kunnen bijdragen aan de Friese arbeidsmarkt.

Migranten op de arbeidsmarkt

Hoewel migranten steeds hogere opleidingsniveaus hebben, wordt dit potentieel vaak onvoldoende benut op de arbeidsmarkt. Mensen met een migratieachtergrond komen nog steeds veel drempels tegen, zoals discriminatie en een kleiner op werk gericht netwerk.

Er zijn ongeveer 356.000 personen in de beroepsbevolking van Fryslân, waarvan ruim 40.000 met een migratieachtergrond. Van alle Friese werklozen heeft 25% een migratieachtergrond. Ondanks de grote behoefte aan personeel bij Friese werkgevers, blijft de arbeidsparticipatie van migranten met een niet-Westerse achtergrond achter.

Uitzenddata

De eerste aflevering van ‘Fan binnenút’ is te zien op maandag 4 maart bij Omrop Fryslân. De aflevering wordt om 17.15 uur uitgezonden en daarna ieder uur op televisie. De serie is ook te volgen op YouTube.