‘Einde nabij voor Zwarte Piet bij Sinterklaasintocht Leeuwarden’

Normal 800px sintenpiet
Afbeelding: Wikimedia

De kans is groot dat de Sinterklaasintocht in Leeuwarden dit jaar voor het eerst zonder Zwarte Piet plaatsheeft. Dat laat Cees Anceaux, voorzitter van de Stichting Sinterklaas Intocht Leeuwarden, tegenover de Leeuwarder Courant weten.

Anceaux komt nog voor de Sinterklaasintocht in november van dit jaar met een voorstel om de intocht dit jaar zonder Zwarte Piet te doen.

Leeuwarden hield, ondanks veel protesten en kritiek, lang vast aan de figuur van Zwarte Piet bij de intocht van Sinterklaas. Mocht Zwarte Piet dit jaar inderdaad ontbreken bij het inhalen van Sinterklaas, dan volgt Leeuwarden daarmee de lijn die steden als Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en recentelijk ook Groningen en Wageningen al eerder inzetten.

Anceaux spreekt zich in gesprek met de Leeuwarder Courant uit over de trend-breuk, enkele dagen na het Black Lives Matters-protest in Leeuwarden. ,,Ik zal voorstellen de intocht dit jaar anders in te vullen. Zonder Zwarte Pieten”, zegt Anceaux. Daarbij geeft Anceaux aan dat het politieke debat en de besluitvorming mede gestuurd worden door externe factoren. ”Kick Out Zwarte Piet heeft de politieke agenda bepaald. Daar kun je niet om heen”, vervolgt de voorzitter van de stichting die al jaren de intocht in Leeuwarden organiseert.

Door de Corona-perikelen werd de vraag over de toekomst van Zwarte Piet, volgens Anceaux, tijdelijk naar de achtergrond verdrongen. ,,Wij hebben de verplichting om een goede intocht te organiseren. En daarbij hebben we rekening te houden met meerdere partijen. De ondernemers die de intocht financieren en de dertigduizend bezoekers. Maar ook met de gevoelens die leven rondom Zwarte Piet.”

De discussie rond Zwarte Piet kreeg een nieuwe impuls door het Black Lives Matter-protest. ,,Ik snap niet dat de discussie rondom Zwarte Piet daaraan wordt gekoppeld. Dat de demonstraties overslaan van Amerika naar hier vind ik hartstikke goed. Maar de koppeling met Zwarte Piet?”

Tot nu toe sprak Anceaux zich niet zó duidelijk uit over de toekomst van Zwarte Piet bij de intocht in Leeuwarden als nu. ,,Als voorzitter van SSIL vertegenwoordig ik een wat conservatieve club, dat wist ik toen ik er in 2019 aan begon. En ik heb te maken met driehonderd vrijwilligers van wie een deel zegt te zullen stoppen als er iets verandert rondom Zwarte Piet.”

Toch zet Anceaux nu de stap tot een breuk met het verleden door met het voorstel te komen om Zwarte Piet te schrappen. ,,Je kunt je ogen niet sluiten voor de veranderingen. Mijn kleinkinderen zeggen ook tegen mij: ‘Opa stop nou toch eens met dat Zwarte Piet’.”

Politiek

Op het moment dat Anceaux zijn uitspraken over de toekomst van Sinterklaas’ assistenten doet, begint ook de politiek in Leeuwarden zich te roeren. De PvdA-wethouders Sjoerd Feitsma en Hein de Haan twitterden dinsdag tegen Zwarte Piet bij de Leeuwarder intocht. En Pal/GroenLinks en de PvdA bereiden samen een motie voor. ,,Als PvdA willen we geen intocht meer met Zwarte Piet”, aldus Dirk Visser van de PvdA. De motie van beide partijen wordt op 1 juli behandeld in de gemeenteraad.

Adverteren op Leeuwarden Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Leeuwarden Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Leeuwarden
01:14

17° C

Zwaarbewolkt

2.06 km/h

70%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief