Gemeente Leeuwarden in 2019 veiliger, score weer boven 7,5

Normal politiehond
Afbeelding: Politie

Leeuwarden is vorig jaar iets veiliger geworden. Het rapportcijfer van de jaarlijkse veiligheidsprestatie-index (VPI) verbeterde van 7,42 in 2018 naar 7,59 in 2019. Daarmee geldt voor de gemeente als geheel voor het eerst sinds 2012 weer een code groen: een goede veiligheidssituatie.

Vooral op het gebied van drugsoverlast, jeugdoverlast en vandalisme, overige overlast (met name burenoverlast) en inbraken verbeterde de situatie. De geweldscijfers fluctueren maar het totaalbeeld schetst toch een positieve ontwikkeling.

Het aantal wijken waar code rood geldt (met een cijfer onder 5) nam in 2019 af van twee naar één: alleen in de Binnenstad (4,32) is de veiligheidssituatie nog onvoldoende. In Oud Oost (met o.a. de Vlietzone) geldt nu code geel. De hogere score (5,10) is een opsteker, maar zeker nog voor verbetering vatbaar. De gemeente zet sinds 2019 fors in op de verbetering van de veiligheid van deze wijk.

In de binnenstad verbeterden de scores voor jeugdoverlast, geweld en vandalisme, maar was er meer sprake van overige overlast (zoals burenoverlast). In Oud-Oost was er een verbetering op het gebied van drugsoverlast, geweld en leefbaarheid, maar nam de jeugdoverlast toe.

Het meest veilige gebied betreft de dorpen Zuid-West (9,19).
Opvallend is ook de positieve ontwikkeling van de wijk Camminghaburen (van 6,89 naar 7,86): hier daalden onder meer drugsoverlast en vandalisme. Ook in Heechterp&Schieringen steeg het cijfer duidelijk van 5,37 naar 6,14. Hier was minder drugs- en jeugdoverlast, vandalisme en geweld. Een vergelijkbare verbetering was er in Bilgaard en het Havankpark: een stijging van 5,77 naar 6,64.

De negatieve ontwikkeling in de Potmargezone (6,85 naar 6,16) vraagt om aandacht: hier steeg het aantal meldingen van onder meer geweld, jeugdoverlast en verkeersoverlast.

Opvallend is dat er soms grote verschillen zijn tussen de objectieve cijfers (politie-incidenten) en de beleving van de inwoners op een thema. Een voorbeeld hiervan is de objectieve afname van burenoverlast in Westeinde van 8 naar 2 incidenten, echter de beleving van de geënquêteerden laat een duidelijke verslechtering zien, wat resulteert in een lager cijfer in de index.

Adverteren op Leeuwarden Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Leeuwarden Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Leeuwarden
02:31

17° C

Zwaarbewolkt

2.06 km/h

70%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief