Leeuwarden neemt opnieuw deel aan het NK Tegelwippen

3 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Leeuwarden heeft aangekondigd dat het dit jaar opnieuw deelneemt aan de landelijke campagne NK Tegelwippen. In 2023 vervingen inwoners, bedrijven en de gemeente zelf in totaal 68.202 tegels, een aanzienlijke toename ten opzichte van de 27.631 tegels in 2022. Dit jaar streeft de gemeente naar een plek in de top 5 van het landelijke klassement.

Oproep aan inwoners, wijkverenigingen, scholen en bedrijven

Het NK Tegelwippen stimuleert iedereen om tegels te vervangen door groen in voor-, achter-, of geveltuinen, schoolpleinen, bedrijventerreinen of door het organiseren van een Steenbreekactie in de buurt. De verwijderde tegels kunnen worden aangemeld bij de landelijke Tegelteller.

Gemeentelijke initiatieven en ondersteuning

Om inwoners te ondersteunen, zet de gemeente Leeuwarden ook dit jaar de Tegeltaxi in. Deze gratis tegelophaalservice werd vorig jaar door 121 mensen gebruikt, met de voorwaarde dat de tegels worden vervangen door planten.

Daarnaast biedt de gemeente subsidies aan voor het vergroenen van tuinen en slim omgaan met water. Dit kan variëren van een korting voor de aanschaf van een regenton tot een bijdrage voor de aanleg van een groen dak.

Hergebruik van tegels

De tegels die door de Tegeltaxi worden opgehaald, zoeken een nieuwe bestemming. Ze kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor een stapelmuurtje, een verhoogde border, een bankje of een rotstuintje.

Doel van het NK Tegelwippen

Het NK Tegelwippen is een competitie om te zien welke gemeente, samen met haar inwoners en bedrijven, de meeste tegels kan vervangen door planten. Het maakt deel uit van de campagne ‘Een Groener Nederland begint in je eigen tuin’. Deze campagne is een samenwerking van overheden, brancheorganisaties, natuurclubs, waterbeheerders en tuinorganisaties, die samenwerken om Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen.