Leeuwarden gaat per 1 juli over op kentekenparkeren

Normal img 9560
Afbeelding: archief Dun Media

De gemeente Leeuwarden gaat per 1 juli 2020 over op kentekenparkeren; het invoeren van het kenteken op de parkeerautomaat in plaats van het klassieke parkeerkaartje achter de voorruit. Voor parkeerders een uitkomst dat ze geen kaartje meer in de auto hoeven te leggen, voor medewerkers van Stadstoezicht vooral gemakkelijk dat ze simpelweg het kenteken scannen om te kijken of er nog voldoende betaald is om geparkeerd te staan.

Kentekenparkeren wil zeggen dat de autobezitter zijn kenteken invoert in de parkeerautomaat om te betalen. De kentekens worden opgeslagen in een centrale database. De gemeente gebruikt de opgeslagen kentekens om te controleren of iedereen heeft betaald.

Parkeerapp gebruiken

Bij parkeren op basis van het kenteken voert de autobezitter zijn kenteken in op de parkeerautomaat. Wie niet in de rij wil staan voor een parkeerautomaat kan een parkeerapp op de telefoon installeren en gebruik maken van belparkeren. Daarvoor zijn verschillende aanbieders op de markt. In Leeuwarden kunnen bezoekers met alle apps terecht.

Belparkeren heeft als voordeel dat bezoekers alleen betalen voor de tijd die ze daadwerkelijk geparkeerd staan. In Leeuwarden betaalt al bijna 50% van de bezoekers met een parkeerapp.

Kentekenparkeren een inbreuk op de privacy

Kentekenparkeren mag dan handig zijn, tegenstanders wijzen vooral op de inbreuk die het maakt op de privacy van mensen. Zo zou door de invoer van het kenteken precies zichtbaar zijn wie waar en hoe lang parkeert. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelt de controleur bij een parkeercontrole alleen een signaal krijgt of voor het opgevraagde kenteken is betaald. ‘De controleur krijgt geen informatie over de eigenaars van de auto’s.’

Daarnaast moeten gemeenten voor het verkrijgen van statistische informatie, zoals informatie over hoeveel parkeerplekken bezet zijn, gebruik te maken van geanonimiseerde gegevens; gegevens die niet tot gebruikers te herleiden zijn.

De gemeente Leeuwarden stelt zorgvuldig om te gaan met de gegevens die worden ingevoerd. ‘De gegevens worden alleen gebruikt om te zien of iemand wel of geen parkeergeld betaald heeft. Het kenteken wordt versleuteld opgeslagen in het Nationaal Parkeer Register en na 48 uur automatisch verwijderd.’ Alleen als er niet of niet genoeg betaald is, worden de gegevens langer bewaard en gebruikt om een boete uit te kunnen schrijven.

Muntgeld

Met het kentekenparkeren komt er ook een einde aan het ‘bonnetje achter de voorruit’. Ook aan een andere klassieker komt een eind: er kan vanaf januari 2021 bij de parkeerautomaten niet meer met muntgeld betaald worden, maar alleen nog maar met de pinpas. Pinnen kan mét en zonder pincode (contactloos).

Adverteren op Leeuwarden Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Leeuwarden Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Leeuwarden
02:18

17° C

Zwaarbewolkt

2.06 km/h

70%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief