Leeuwarden zoekt Stadsdichter voor 2024-2026

9 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Leeuwarden is op zoek naar een Stadsdichter voor de komende twee jaar. Geïnteresseerde woordkunstenaars kunnen zich tot 15 november aanmelden. De Stadsdichter krijgt de taak om ieder jaar een aantal werken te schrijven voor Leeuwarden, die voorgedragen zullen worden tijdens officiële gelegenheden in de periode van 2024 tot 2026.

De Rol van de Stadsdichter

Volgens wethouder Hein Kuiken verdient Leeuwarden, de Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 en sinds eind 2019 trotse drager van de titel UNESCO City of Literature, een eigen Stadsdichter. De Stadsdichter moet het huidige Leeuwarden kunnen weerspiegelen, verbonden zijn met de gemeenschap en haar culturele en maatschappelijke ontwikkelingen. De Stadsdichter dient als een onafhankelijke en verbindende kracht, is kritisch en betrokken en bevordert de liefde voor woordkunst.

Selectieproces

Kandidaten kunnen zich tot 15 november aanmelden door een mail te sturen naar stadsdichter@leeuwarden.nl. In de aanmelding moet de kandidaat zichzelf beschrijven, hun motivatie en een plan om poëzie onder de aandacht te brengen in het meertalige Leeuwarden. Daarnaast moet de kandidaat twee eigen poëzie werken meesturen, waarvan één gerelateerd aan Leeuwarden. De vorm van de inzending is vrij te kiezen.

De inzendingen worden beoordeeld door een jury, waarvan de leden binnenkort bekend worden gemaakt. Eind januari 2024, tijdens de week van de poëzie, wordt de nieuwe Stadsdichter bekend gemaakt.

Vergoeding en Voorwaarden

De gekozen Stadsdichter vervult een tweejarige termijn en ontvangt een vergoeding van € 4.000,- per jaar voor het realiseren van het projectplan, en daarnaast een honorarium van € 4.000,- per jaar.

Om in aanmerking te komen voor de functie van Stadsdichter moet men aan enkele criteria voldoen. Zo moet de Stadsdichter 18 jaar of ouder zijn, binnen de gemeente Leeuwarden wonen en een sterke binding hebben met wat er in Leeuwarden speelt. Verder moet de Stadsdichter oog hebben voor culturele en maatschappelijke ontwikkelingen en bereid zijn om zich in 2024 en 2025 in te zetten als Stadsdichter van Leeuwarden.