‘Ook Leeuwarden decor van Black Lives Matter-protest’

Normal ae7c2f242f0219e7e50c92c81a411097
Afbeelding: Inter Visual Studio / Remy Roosien

Ook Leeuwarden krijgt volgende week zaterdag een Black Lives Matter-protest, een stem tegen racisme en onderdrukking. De Leeuwarder Courant meldt zojuist dat de demonstratie via berichtgeving op sociale media is aangekondigd.

De gemeente laat weten dat er voor een demonstratie op zaterdag 13 juni geen vergunning is aangevraagd, noch een melding is gedaan. “Dit is ook niet noodzakelijk, maar wel gewenst”, zo laat een woordvoerder op vragen van LeeuwardenActueel weten.

Waar in Leeuwarden de bijeenkomst gaat plaatsvinden, wordt uit de berichtgeving op LC.nl nog niet duidelijk. Het medium meldt dat de organisatie in handen is van ‘Leeuwarden kan het, Sinterklaasfeest voor iedereen’, een groep die zich eerder heeft uitgesproken tegen de rol van Zwarte Piet bij het Sinterklaasfeest.

De krant meldt verder dat inmiddels ruim vijftig mensen hebben aangegeven dat ze willen participeren in het protest. Meer dan honderd anderen zijn geïnteresseerd.

Politiegeweld

Overal in Amerika en Europa worden Black Live Matters-bijeenkomsten georganiseerd sinds George Floyd op 25 mei door politiegeweld om het leven kwam. Minutenlang drukte een agent met zijn knie op de nek van Floyd, die meerdere malen aangaf dat hij geen adem kon halen. Floyd overleefde het niet.

Drukte bij protesten

Het leidde inmiddels ook in Nederland tot druk bezochte anti-racisme-protesten. Zo werd gisteren een bijeenkomst in Rotterdam stilgelegd omdat het te druk was. Het stilleggen van de demonstratie leidde tot opstootjes in de Havenstad. Maandag was er een bijeenkomst in Amsterdam waar 5000 mensen op af kwamen, wat leidde tot verontwaardiging omdat de coronamaatregelen niet in acht werden genomen. Bijeenkomsten in bijvoorbeeld Groningen verliepen zonder incidenten en met inachtneming van de anderhalve meter afstand.

Adverteren op Leeuwarden Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Leeuwarden Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Leeuwarden
11:41

17° C

Zwaarbewolkt

2.06 km/h

70%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief