Overlast veroorzakende bomen in Mozartstraat worden gekapt en vervangen

4 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente heeft besloten om 25 bomen in de Mozartstraat te kappen vanwege overlast. Door een gebrek aan ondergrondse groeiruimte gaan de conditie van de bomen snel achteruit en de opdrukkende boomwortels kunnen niet verwijderd worden zonder de stabiliteit van de bomen in gevaar te brengen.

Nieuw ontwerp voor de straat

De beslissing om de bomen te kappen werd genomen in overleg met de bewoners van de wijk. Het opnieuw inrichten van de straat is ook samen met hen ontworpen. Er zullen 34 nieuwe bomen worden geplant en de parkeerstroken en stoepen worden opnieuw bestraat. Daarnaast zullen er putten in de straat worden aangebracht.

Geen nadelig effect op flora en fauna

Uit een quick scan Flora en fauna blijkt dat het kappen van de bomen geen nadelig effect heeft op de aanwezige planten en dieren. Voorafgaand aan de kap wordt er nog een extra inspectie gehouden.

Herbestemming voor de bomen

Een aantal dikke stammen van de haagbeuken krijgt een tweede leven bij ‘Stadshout Leeuwarden’. Hier worden ze omgezet in tafelbladen en andere meubels.

Planning en hinder

De werkzaamheden in de Mozartstraat beginnen deze week en duren tot uiterlijk mei. Het werk zal niet alleen overlast veroorzaken in de Mozartstraat, maar ook in de aangrenzende straten in de muziekwijk. De gemeente en aannemer zullen hun best doen om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Desondanks blijven de woningen voor de bewoners en hulpdiensten bereikbaar.