Drugs en munitie aangetroffen in loods: “Ondermijning is niet alleen iets van de Randstad”

Normal img 9522
Afbeelding: Redactie

De invallen bij de opslagunits aan de Apolloweg in Leeuwarden, eerder vandaag, zijn gedaan in het kader van ondermijning. Dat bevestigde burgemeester Sybrand Buma tijdens een ingelast persmoment.

Drugs en munitie aangetroffen

Burgemeester Buma bevestigde tegenover LeeuwardenActueel dat er bij de inval verschillende illegale zaken zijn aangetroffen, maar wilde niet aangeven om welke zaken het precies gaat. De politie laat weten dat er bij de doorzoeking onder meer soft- en harddrugs en munitie zijn aangetroffen.

Gevraagd naar een mogelijk verband tussen de invallen op het bedrijventerrein en Operatie Vidar, een langer lopend onderzoek naar internationale drugshandel vanuit Leeuwarden, gaf Buma te kennen ‘daar geen uitspraken over te kunnen doen’.

Ondermijning

Bij ondermijning raken boven- en onderwereld met elkaar verweven, en juist vanwege die verwevenheid is de overheid er veel aan gelegen om criminele ondermijning tegen te gaan. Acties als die van donderdagochtend, waarbij de politie verschillende opslagboxen doorzicht aan de Apolloweg op bedrijventerrein De Hemrik in Leeuwarden, maken deel uit van het tegengaan van dergelijke ondermijning.

Het persmoment ter plaatse was de afsluiting van het werkbezoek dat minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid donderdag aan de hoofdstad bracht. Burgemeester Buma nam de minister daarbij mee langs verschillende instanties en de controles van de loodsen. “Omdat ik het belangrijk vind de minister te laten zien dat hier ook in het Noorden sprake is van ondermijning, en dat we in Nederland niet moeten denken dat het alleen iets is van de Randstad en Brabant. De steekproef hier laat zien dat het belangrijk is voldoende inzet te hebben op het thema ondermijning.”

Om die inzet blijvend te kunnen garanderen is er volgens Buma echter wel een financiële injectie nodig. “De minister heeft extra geld toegezegd, maar het aandachtspunt is dat wij in het Noorden nu met tijdelijk geld versterkt in kunnen zetten. Dat zouden wij graag structureel willen kunnen doen, en daar is een vaste bijdrage voor nodig.” Dat gesprek zegt Buma nog met de minister aan te gaan.

Adverteren op Leeuwarden Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Leeuwarden Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Leeuwarden
02:47

17° C

Zwaarbewolkt

2.06 km/h

70%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief