Feestelijke start Himmelwike in basisschool Arjan Roelofsskoalle

4 maanden geleden gepubliceerd

Leerlingen van basisschool Arjan Roelofsskoalle in Hijum verruilen op 14 maart hun taal- en rekenlessen voor afvalprikkers en afvalzakken. Ze geven hiermee het startsein voor de jaarlijkse Himmelwike, een zwerfafvalproject. Wethouder Gijs Jacobse en het Acta Theater zullen de opening op feestelijke wijze verzorgen.

Grote deelname

Er doen dit jaar bijna 2900 kinderen van 27 scholen uit de gemeente Leeuwarden mee aan de Himmelwike. De komende twee weken maken zij hun omgeving zwerfafvalvrij.

Bewustwording door gastlessen

De Himmelwike wordt jaarlijks door Omrin en de gemeente Leeuwarden georganiseerd om kinderen bewust te maken van de gevolgen van zwerfafval. Omrin verzorgt tijdens de Himmelwike ook gastlessen. Leerlingen leren dan over de impact van zwerfafval op mens, dier en milieu.

Gratis opruimmateriaal

Er wordt geschat dat er in Nederland jaarlijks tussen de 35 en 40 miljoen kilo zwerfafval op straat of in het groen belandt. Om dit afval op te ruimen, kunnen inwoners van de gemeente Leeuwarden gratis grijpers, rondzakhouders, afvalzakken en handschoenen lenen bij de gemeente. Vorig jaar werden er ongeveer 1000 gratis grijpers uitgedeeld om de bewoners te helpen bij het opruimen van zwerfafval.

Opening Himmelwike

De feestelijke start van de Himmelwike begint om 9.00 uur en wordt geopend met een voorstelling van het Acta Theater, inclusief de opening door de wethouder. Daarna gaan de kinderen de straat op om zwerfvuil te rapen. Tijdens het rapen worden ze geïnterviewd door leden van het Acta Theater. Er is nadrukkelijk verzocht de kinderen niet herkenbaar in beeld te brengen.