Terrassen vanaf 1 juni weer open: “eindelijk mogen we los”

Normal img 9401
Afbeelding: Dun Media

Op Tweede Pinksterdag mag de lokale horeca in Leeuwarden vanaf 12 uur weer los. Een moment waar veel bezoekers én ondernemers naar uitkijken. “Heerlijk dat we weer van start kunnen en onze klanten kunnen voorzien van een biertje!”

Germ Boersma van muziek- en sportcafé Scamele aan het Ruiterskwartier kijkt er naar uit de deuren van zijn bruincafé weer open te gooien. “Eindelijk kunnen we weer los”, laat hij enthousiast weten, “want met dit weer doe je toch niets liever dan je klanten bedienen?” Al geeft Boersma ook direct de noodzaak van de opening aan. “Het moest voor ons ook wel, want nog twee maanden dicht had het ons heel moeilijk gemaakt.”

‘Horeca nieuwe stijl’

Wie de afgelopen dagen een rondje door de stad maakte, kon er niet omheen; horecaondernemers benutten de dag om hun bedrijf klaar te maken voor ‘horeca nieuwe stijl’. En dat betekent alles inrichten op de anderhalvemetersamenleving. Wij zijn er klaar voor zegt Boersma desgevraagd. “Belijning op de grond zorgt voor een goede spreiding op het terras en ook in de kroeg hebben we maatregelen genomen om een veilige omgeving te creëren. “

Die maatregelen zijn in lijn met de richtlijnen van het RIVM en afgestemd met de gemeente. “Wie binnen wil zitten moet reserveren en daar geldt een maximum bezoekersaantal van 30 mensen.” Voor het terras is geen bezoekerslimiet, mits de afstand van 1,5 kan worden gegarandeerd. “We voeren in alle gevallen een checkgesprek om in te schatten of een situatie risico oplevert. Daarnaast bieden we desinfecterende middelen voor alle bezoekers, en maken we de tafels en stoelen na ieder bezoek schoon.”

“Ook voor ons is dit nieuw”

Toch erkent Boersma dat het afwachten wordt hoe het straks uitpakt. “Voor onze bezoekers is het wennen, maar ook voor ons is dit nieuw. Zo zullen we ook toezicht moeten houden of iedereen de regels wel in acht neemt.” Daar komt nog eens bij dat het voor ondernemers in het algemeen wel rendabel moet zijn om hun zaak te openen. “Ik bekijk de eerste periode of ik tenminste break-even kan draaien”, zegt Boersma daarop. “Want het moet natuurlijk wel uit kunnen.”

Om wat extra inkomsten te generen mag de Scamele tijdelijk zijn terras uitbreiden. Een mogelijkheid die de gemeente Leeuwarden recentelijk gemakkelijker toegankelijk maakte. Zo hebben horecaondernemers voor de aanvraag geen speciale vergunning nodig en heft de gemeente geen extra belasting over het verruimde terras. “We hebben toestemming om van donderdag tot en met zondag ons terras uit te breiden naar de straat”, zegt Boersma. “We kunnen daar nog enkele extra tafeltjes kwijt, maar moeten een deel van de weg natuurlijk vrij houden voor de hulpdiensten.”

De verruimde terrassen moeten de gederfde inkomsten voor de horeca nog enigzins goedmaken. “We hebben natuurlijk wel wat omzet misgelopen de laatste weken”, zegt Boersma, “maar dat geldt natuurlijk voor iedere kroeg en restaurant.” Het is vanaf 1 juni aan de bezoekers om de horeca een steun in de rug te geven. “Wij hebben er in ieder geval heel veel zin in, kom dus gerust bij de Scamele een lekker drankje halen”, zo besluit Boersma.

 

Adverteren op Leeuwarden Actueel vanaf €3,75 per maand

Adverteren in de regio moet toegankelijk zijn voor bedrijven uit de regio, op Leeuwarden Actueel en onze partnerwebsites kunt u adverteren voor een kopje koffie per maand.
Meer informatie

Leeuwarden
02:01

17° C

Zwaarbewolkt

2.06 km/h

70%

Blijf op de hoogte
Meld je aan voor de nieuwsbrief