Extra aandacht voor valpreventie in nieuw Doortrappen-seizoen

4 maanden geleden gepubliceerd

Op woensdag 27 maart vindt de aftrap plaats van het Friese Doortrappen-seizoen. In de gehele provincie zullen diverse doortraproutes beschikbaar zijn, waaronder ook in de gemeente Leeuwarden. Deze fietsroutes bevatten weinig hindernissen en zijn ontworpen om met name ouderen een veilige en aangename fietservaring te bieden.

Valpreventie als thema

Het thema van dit Doortrappen-seizoen is valpreventie. Hiermee wil de gemeente Leeuwarden, in samenwerking met BV Sport en de Fietsersbond, de aandacht vestigen op veilig fietsen voor ouderen. Wethouder Evert Stellingwerf benadrukt het belang van eigen veiligheid tijdens het fietsen en roept op tot voorzorgsmaatregelen, zoals het dragen van een fietshelm en het gebruik van fietsspiegels.

Opening Doortrappen-seizoen in Leeuwarden

De start van het Doortrappen-seizoen in Leeuwarden wordt gevierd met een fietstocht voor 65-plussers op 27 maart tussen 10:00 en 11:00 uur. De tocht, die ongeveer 25 kilometer zal beslaan, begint op het Wilhelminaplein in Leeuwarden en gaat door enkele dorpen in de gemeente. Onderweg zijn er twee stops waar deelnemers kunnen genieten van een rondleiding door een kerk of uitleg krijgen over valpreventie van een fysiotherapeut.

Aanmelden en achtergrondinformatie

Inwoners van de gemeente Leeuwarden kunnen zich tot 27 maart aanmelden voor de fietstocht. Het Doortrappen-programma is een landelijk initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waarbij in Fryslân het Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) de kwartiermaker is. Alle 18 Friese gemeenten zijn verbonden aan Doortrappen en de fietsactiviteiten worden georganiseerd door de Fietsersbond, Sport Fryslân en BV Sport, in samenwerking met andere partijen die betrokken zijn bij veilig fietsen in Fryslân.