Wethouder Evert Stellingwerf plaatst uniek insectenhotel in wijk Blitsaerd

5 maanden geleden gepubliceerd

In de wijk Blitsaerd is een bijzonder insectenhotel gerealiseerd. Het insectenhotel is een initiatief van de bewoners van de hofjeswoningen aan de Keallecamp. Wethouder Evert Stellingwerf zal op 4 maart het insectenhotel officieel plaatsen en aan de wijk schenken.

Het ontstaan van het insectenhotel

De realisatie van het insectenhotel was een grote wens van de bewoners van de hofjeswoningen aan de Keallecamp. Ze namen contact op met de gemeente en samen werd er een plan gemaakt. Medewerkers van de buitendienst hebben het hotel vervolgens gemaakt van organische restmaterialen van groenbeheer, zoals hout, stammetjes en riet. Bovenop het hotel is er een sedumdak gebouwd en het regenwater loopt via een ketting langs het dak naar beneden.

In het bouwwerk zijn kasten geplaatst waar vogels in kunnen nestelen en een raster zorgt ervoor dat katten er niet bij kunnen komen. De bovenkant van het hotel is versierd met vormen van insecten, uitgelaserd uit plaatstaal door mensen van Vizier op Werk.

Een initiatief van de bewoners

Het insectenhotel wordt geplaatst in de tuintjes aan de Keallecamp. Vanaf 2018 verzorgen de bewoners verschillende stukken tuin naast de parkeerplekken aan Keallecamp. Ze hebben er struiken en bloembollen geplant en kiezen voornamelijk voor bijen- en vlindervriendelijke beplanting om de biodiversiteit in de wijk te stimuleren.

Inmiddels staan er ook kruidenplanten en een rij perenbomen langs het fietspad. De gemeente steunt dit initiatief en heeft in 2019 een deel van de kleigrond vervangen door beter te bewerken aarde.

Een paradijs voor vlinders en bijen

Volgens de bewoners is het nu een paradijs voor vlinders en bijen. Ze vinden het belangrijk om samen de leefbaarheid van het hofje te waarborgen. Het insectenhotel is een prachtige aanvulling op hun werk en biedt de wijkbewoners en wandelaars die voorbij komen iets extra’s om van te genieten. Het heeft zelfs al verschillende bewoners geïnspireerd om in hun eigen tuin vlinder- en bijenvriendelijke beplanting aan te brengen.

Plaatsing Insectenhotel

Het insectenhotel zal door wethouder Evert Stellingwerf geplaatst worden op 4 maart tussen 9.30 en 10.30 uur aan de Keallecamp, Blitsaerd. Naast de plaatsing zullen er ook enkele toespraken zijn en is er ruimte voor een nabespreking.