Woning in Leeuwarden gesloten door burgemeester na overtreding Opiumwet

9 maanden geleden gepubliceerd

Burgemeester Buma van Leeuwarden heeft een woning aan De Bird in Leeuwarden tijdelijk gesloten na een overtreding van de Opiumwet. Dit gebeurde op donderdag 14 september 2023.

Aanleiding voor sluiting

De politie trof in de woning een hennepkwekerij in aanbouw aan. Er werden goederen aangetroffen die gerelateerd zijn aan een hennepkwekerij, zoals 500 bloempotten, assimilatielampen, koolstoffilters en 100 nieuwe zakken potgrond. Ook was een deel van de hennepkwekerij al gemonteerd.

De politie kwam de woning binnen na meerdere meldingen van verdachte situaties bij de woning. Deze voorbereidingshandelingen zijn strafbaar volgens artikel 11a van de Opiumwet en geven de burgemeester de bevoegdheid om de woning te sluiten.

Duur van sluiting

De woning wordt gesloten voor een periode van drie maanden. Dit is een onderdeel van het handhavingsbeleid van de gemeente Leeuwarden. Het beleid is gericht op het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van drugsgerelateerde onveiligheid en overlast voor omwonenden.

Samenwerking en maatregelen

De gemeente Leeuwarden werkt intensief samen met Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie om tegen illegale drugshandel op te treden. In 2023 heeft burgemeester Buma, inclusief deze woning, al 17 keer gebruik gemaakt van de bevoegdheid om een woning te sluiten vanwege overtreding van de Opiumwet.