Zes aanhoudingen na onrustige bekerwedstrijd in Leeuwarden

4 maanden geleden gepubliceerd

Na de bekerwedstrijd Cambuur-NEC op dinsdagavond 27 februari 2024 is het onrustig geworden in de omgeving van het stadion in Leeuwarden. De politie heeft hierbij zes aanhoudingen verricht.

Onrust na de wedstrijd

Gedurende de tweede helft en de verlenging van de wedstrijd verzamelden steeds meer mensen zich buiten het stadion. Er werd op meerdere plekken vuurwerk afgestoken. Na de voetbalwedstrijd bleef een grote groep mensen langere tijd in de omgeving van het stadion hangen. Ongeveer honderd personen verzamelden zich langs de route waar de supporters van de bezoekende club langs zouden rijden om huiswaarts te keren. Er werd vuurwerk afgestoken en stoeptegels werden uit de grond gehaald en kapot gegooid.

Agressie tegen politie

De politie hield deze groep op afstand van de busroute. Uiteindelijk is besloten de route te wijzigen om zo de bezoekende club het stadiongebied veilig te laten verlaten. Nadat de bezoekers richting de snelweg waren vertrokken, keerde een deel van de omstanders zich tegen de aanwezige politiemensen. De overlastgevende groep verplaatste zich door de Ahornstraat in de richting van de Beukenstraat. Hierbij werden stoeptegels en flessen naar politiemensen en een politiebus gegooid.

Aanhoudingen

De politie heeft vijf personen uit de groep kunnen halen. Zij zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging. Het betreft drie mannen uit Leeuwarden (twee 19-jarigen en een 18-jarige) en twee minderjarige jongens uit Leeuwarden en Joure. Zij zijn na verhoor heengezonden, maar blijven verdachten in het onderzoek. Ook een 33-jarige man uit Leeuwarden is aangehouden omdat hij een door de burgemeester opgelegd gebiedsverbod overtrad.

Het politieonderzoek naar de onrustige avond loopt nog.